Terug naar nieuwsoverzicht

Engels’ Jufferke terug in Ootmarsum?

Op zaterdag 20 mei 2017 herdenkt de Stichting Mr. W.J. Engels van Beverfordefonds met een feestelijk programma de honderdste sterfdag van Hendrika Antonia Engels, bekend als ‘Engels’ Jufferke’. In Ootmarsum komen de donateurs van de stichting en genodigden bijeen om stil te staan bij honderd jaar Mr. W.J. Engels van Beverfordefonds.

Ter gelegenheid van dit jubileum wordt het boek De boeiende nalatenschap van een Twents Jufferke. De historie van het Mr. W.J. Engels van Beverfordefonds van Hans Siemes gepresenteerd. Aansluitend is er in Engels’ Tuin een intermezzo met voorzitter van de stichting, Henk Slijkhuis en Ineke Bakker, burgemeester van gemeente Dinkelland. Zal het Engels’ Jufferke ook een kijkje komen nemen en een blijvende herinnering achterlaten? Ook bezoeken de gasten het Openluchtmuseum Ootmarsum. Hier is in Stadsboerderij Eppink de collectie van Mr. W.J. (Wennemar Jan) Engels van Beverforde te zien.

Na het overlijden van Ootmarsums notabele Mr. W.J. Engels van Beverforde in 1914 kreeg zijn alleenstaande zus het beheer over al zijn bezittingen. Zij stierf in 1917. Na haar dood viel het familiebezit, in de geest van haar broer, toe aan de Overijsselsche Landbouw Maatschappij met de bepaling dat het ondergebracht moest worden in een fonds, genaamd het Mr. W.J. Engels van Beverfordefonds. En met de bepaling dat de opbrengsten moesten worden aangewend ter bevordering van de landbouw, zoveel mogelijk ten goede komend aan Twente.

Het verhaal wil dat het Engels’ Jufferke in de jaren voor haar overlijden de pachters van haar boerderijen steeds maande goed voor hun bedrijven te zorgen. Op haar sterfbed zou ze aangekondigd hebben over honderd jaar zelf te controleren of er goed voor haar erfenis is gezorgd.

Op www.beverfordefonds.nl leest u meer over de Stichting Mr. W.J. Engels van Beverfordefonds, een stichting met een rijke historie in en rond Ootmarsum.

 

 

 

 

 

 

 

Geplaatst op: 09 mei 2017